Zeg het voort! (Vloeiend of niet…)

Dit wordt geen zielig bericht (nou ja…beetje dan) maar het is wel een schreeuw om aandacht. Bekendheid. Ik ben net bij een gemeente bijeenkomst geweest voor belangenbehartigen met de gedachte voor meer bekendheid.  Dat gaat de goede kant op hoop ik. Elke druppel is er eentje. 

Maar op de terugweg in de auto dacht ik: maar het kan misschien wel sneller… Social media! Dus share/like/copy dit zoveel mogelijk. 

Want ook vanavond bleek weer: stotteren is nog steeds een onbekend fenomeen voor velen in Nederland en omstreken. 
Terwijl wereldwijd er ongeveer 60 miljoen personen zijn die stotteren. In Europa zijn dit er 3,74 miljoen. In Nederland is dit aantal een kleine 200.000. Meer jongens/mannen dan meisjes/vrouwen overigens. (Oude cijfers dus tel er een paar bij op.)

Hier onder de professionele uitleg/definitie van stotteren  

Wist u dit?

In mijn eigen woorden: Een storingprobleempje in je hersenen. En dat krijg je nooit meer weg. Punt. Je kunt stotteren met honderden verschillende methodes wel onder handen nemen maar dat defectje bovenin gaat niet ineens weg. (Maar mocht er een specialist dit lezen en overtuigd zijn dat hij/zij met een operatie dat mankement in mijn bovenkamer kan macGyveren ….bel me! :-)) 

Verder wat ‘tips’ van de ervaringsdeskundige:

 • Nee, stotteren is niet charmant, grappig of leuk.
 • Nee, ook niet als jij dat wel vindt. Dus lach niet. Ook niet als jij vindt dat het er hilarisch uit komt of ziet. 
 • Kun je je lach niet bedwingen is dat niet erg maar ik lach niet mee…if you don’t mind. 
 • Niet weglopen als het te lang duurt, dat is nl vrij onbeschoft.
 • Zoek geen afleiding of hulp om je heen terwijl ik praat. Dat helpt mij namelijk niet. Nee, echt níet niet dus. 
 • Weet wat je doet als je me vraagt een mop te vertellen…om de clou lachen terwijl de mop nog niet afgelopen is…nah…. En oh ja, er zijn hele grappige moppen over stotteraars en vertel ze gerust maar probeer het niet na te doen. Dat lukt je namelijk niet en wordt daardoor erg awkward. 
 • Nee, ik besloot niet ineens om te gaan stotteren. Domkop.
 • Nee mevrouw, u hoeft niet de grond in te zakken als uw kind hardop concludeert dat ik raar praat: leg uw kind ter plekke uit dat dat stotteren is en maak er een opvoed momentje van. Zijn we allemaal blij. 
 • Nee lekker ding, ik word niet nerveus van jou. Ik stotter gewoon. Welkom tot de echte wereld…
 • Lief oud omaatje, de telefoonlijn is niet kapot…dat ben ik, ik stotter (dat durfde ik toen niet te zeggen, u was zo lief!).
 • Leer kinderen thuis, op school, op de sportclub enz dat flaporen, een bril, rolstoel of ‘anders praten’ niet betekend dat het gek, raar of grappig is. (Dat helpt overigens het pesten op school ook meteen voor je eigen kinderen én die van de ander…) 
 • Zinnen of woorden af maken of al antwoord geven halverwege mijn zin…doe maar niet. Ik weet het: je zit anders nog tien minuten naar me te staren maar weet je…life’s a bitch…deal with it.
 • Ga niet zenuwachtig doen…dat helpt mij niet…stresskip.
 • Stotteren is geen verstandelijke beperking of zoiets. Het is louter een beperking in het dagelijks leven. En dat kan voor een groot deel veranderen als het dagelijkse leven mee werkt. 

Mijn inziens is voor bijna iedere stotteraar het secundair stottergedrag misschien nog wel erger dan het kernstotteren. Daar kun je wel aan werken, maar ik ben er van overtuigd dat als dat ‘dagelijkse leven’ ons dus een beetje meehelpt (door bewust te zijn wat stotteren inhoud/betekend), het een stuk beter zal gaan en het in elk geval geen beperking meer hoeft te zijn. De rest dealen we zelf wel mee! 

Dank!

  

Advertenties
Zeg het voort! (Vloeiend of niet…)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s